Den ultimata solskyddsguiden – skydda din hud på rätt sätt!

Den ultimata solskyddsguiden – skydda din gud på rätt sätt!

Solskydd är en av de viktigaste delarna i en hudvårdsrutin! Om du frågar mina kollegor, så är det ett måste året om! Men om du frågar mig? Mitt svar är självklart ja! Så länge UV-strålning finns, ska du ha SPF. Däremot, här i Luleå, där solen knappt visar sig en stor del av året och UV-strålningen är obefintlig mitt i vintern, ser jag det ur ett mer holistiskt perspektiv. Då är solskydd mest ett extra steg utan egentlig nytta. Men så fort UV-strålningen är tillbaka? Då är SPF icke förhandlingsbart!

Sitter du mycket framför datorn/telefon och har en känsligare hud kan det vara bra att använda ett HEV och IR skydd som ofta ingår i dom flesta moderna SPF idag och därför kan jag rekommendera att använda den typen av SPF året om. 

Men det finns fortfarande mycket missförstånd kring solskyddsprodukter (SPF), deras säkerhet och vilka ingredienser man bör undvika. I den här guiden reder jag ut skillnaderna mellan fysikaliskt och kemiskt solskydd, slår hål på myter om SPF och ger dig konkreta tips för att hitta rätt solskydd för din hud!

Vad är SPF och hur fungerar det?

SPF står för Sun Protection Factor och anger hur mycket UVB-strålar (de som orsakar solbränna och DNA skador) en solkräm filtrerar bort. En SPF 30 blockerar cirka 97 % av UVB-strålar, medan en SPF 50 blockerar cirka 98 %. Skillnaden är alltså liten, men viktig för de med känslig hud och det handla om hur ofta du behöver återapplicera. 

Viktigt att komma ihåg är att SPF enbart mäter skydd mot UVB-strålar. UVA-strålar, som tränger djupare ner i huden och orsakar åldrande och hudcancer, skyddas inte alltid av alla solkrämer. Därför bör du alltid välja en solkräm med bredspektrumskydd (UVA + UVB).

För att få det skydd som står på solkrämen (t.ex. SPF 30 eller SPF 50) behöver du applicera en tillräcklig mängd. Rekommendationen är:

Ca 2 mg per cm² hud vilket motsvarar ungefär:

  • En tesked (ca 5 ml) per kroppsdel (ansikte, arm, ben etc.)
  • En handfull (ca 30 ml) för hela kroppen

Om du applicerar för lite får du inte det skydd som står på förpackningen. De flesta använder bara hälften av den rekommenderade mängden, vilket kan minska skyddet rejält så det är kanske nu du förstår varför SPF 15 inte räcker eller varför inte SPF i smink räcker till då du inte använder nog mycket produkt för att få rätt skydd. 

Är solskydd farligt?

Under de senaste åren har det funnits en debatt om huruvida vissa kemiska solskyddsfilter kan vara skadliga för hälsan. Vissa studier har pekat på att ämnen som oxybenzone kan ha hormonstörande effekter. Men enligt stora internationella forskningsinstitut finns det inga konkreta bevis för att solkräm i de mängder vi använder skulle vara skadligt för hälsan.

Däremot är det bevisat att överdriven solexponering utan solskydd ökar risken för hudcancer. Så även om vissa solskyddsingredienser diskuteras, är det alltid farligare att låta bli att använda solskydd än att använda det.

Fysikaliskt vs. Kemiskt Solskydd – vad är skillnaden?

Det finns olika formuleringar av SPF: 

Fysikaliskt (Mineral) Solskydd - reflekterar bort UV-strålning från hudens yta

  • Innehåller ingredienser som zinkoxid och titandioxid.
  • Ligger på hudens yta och reflekterar bort UV-strålar.
  • Minerala solskydd är ofta bättre för miljön.
  • Passar känslig hud och barn eftersom det inte absorberas lika mycket av huden.

💡 Fördelar: Skonsamma, skyddar direkt vid applicering, stabila i solen.
⚠️ Nackdelar: Kan vara tjocka och lämna en vit hinna. (nyare formuleringar är bättre på att smälta in i huden.) 

Kemiskt Solskydd - absorberar UV-strålning och omvandlar den till värme

  • Innehåller ämnen som avobenzone, mexoryl SX, tinosorb S & M octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate), homosalate, octisalate och oxybenzone.
  • Absorberas av huden och omvandlar UV-strålar till värme som sedan släpps ut.
  • Lättare i konsistensen och ofta mer transparent.
  • Kan vara irriterande för känslig hud.

💡 Fördelar: Lätta på huden, osynliga, ofta vattenresistenta.
⚠️ Nackdelar: Kan orsaka irritation, vissa av dessa filter påverkar miljön negativt och den eviga diskussionen om vår hormonbalans och spf. (Du måste själv ta ställning till vad forskningen säger och vilken prosent av ämnet det innehåller. I EU finns det lag på att produkter som säljs ej får innehålla för höga doser av dessa ämnen för att vara godkänd.) Vissa av de äldre kemiska filtren (som oxybenzone och octinoxate) har förbjudits i vissa länder p.g.a. deras påverkan på korallrev.

Det finns även kombinerade solskydd, som innehåller både fysikaliska och kemiska filter för att ge bredspektrumskydd (skyddar mot både UVA & UVB) och en mer behaglig applicering.

  • Oxybenzone – Effektivt men kan irritera huden och påverka miljön.
  • Octocrylene – UVB-filter som också stabiliserar avobenzone.
  • Mexoryl XL – Fotostabilt och effektivt bredspektrumfilter.

IR- och HEV-skydd – den nya generationens skydd

Utöver skydd mot UVA och UVB finns det nu moderna solskydd som även skyddar mot IR (infraröd strålning) och HEV (High Energy Visible Light, även kallat blått ljus).

IR-strålning kan penetrera djupt i huden och bidra till hudens åldrande genom att öka fria radikaler och kollagennedbrytning. Vissa solskydd innehåller antioxidanter som hjälper till att neutralisera dessa skador.

HEV-ljus, som kommer från både solen och digitala skärmar, misstänks bidra till hyperpigmentering och hudens åldrande enligt forskningen som finns nu. Solskydd med HEV-skydd innehåller ofta pigment eller antioxidanter som skyddar huden mot dessa effekter.

När du väljer solskydd kan det vara värt att leta efter produkter som också erbjuder IR- och HEV-skydd om du vill ha ett mer omfattande skydd för din hud!

Vilken typ av solskydd ska du välja?

Om du har känslig hud: Välj fysikaliskt solskydd med zinkoxid eller titandioxid.

Om du vill ha en lättare formula: Välj kemiskt solskydd.

För barn: Fysikaliskt solskydd är oftast det bästa alternativet för deras känsligare hud 

Om du har pigmenteringar: välj ett färgat solskydd. I min värld så finns det bara en SPF för dig med pigmenteringar och det är detta: Melan 130 Pigment Control (SPF50+) det  innehåller kemiskt & fysikaliskt SPF (UVA 67 och UVB 131) och biologiskt filter (IR och HEV) samtidigt som det är färgat så man känner sig jämnare i hudtonen! 

Ingredienser som inte bör appliceras tillsammans med SPF

Vissa aktiva ingredienser i hudvård kan minska effektiviteten av SPF eller orsaka irritation vid solexponering:

  • AHA/BHA: Syror kan göra huden mer solkänslig.
  • Retinol/Retinoider: Kan brytas ner i solen och orsaka irritation. Använd på kvällen istället under dom soliga månaderna. 
  • Eteriska oljor: Vissa kan orsaka fotosensitivitet och öka risken för pigmentering.
  • Parfym: kan ge dig pigmentfläckar vid solexponering. Berloque dermatitis är ett exempel. 

Exempel på en produkt med ifrågasatta ingredienser:

  • Hawaiian Tropic Sheer Touch SPF 30 (innehåller oxybenzone).
  • Nivea solskydd Protect & Moisture Sun Lotion SPF 30 (innehåller Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (Ensulizole) som är ett kemiskt solfilter som kan orsaka irritation hos känslig hud.

Naturligt solskydd – är det ett bra alternativ?

Vissa förespråkar naturliga oljor som solskydd, till exempel hallonfröolja eller morotsfröolja. Men forskning visar att dessa oljor har mycket osäker SPF-nivå och saknar bredspektrumskydd. De kan alltså inte ersätta en riktig solkräm. Naturliga solskydd kan användas som ett extra skydd, men aldrig som enda skydd!

Min slutsats är alltså att du ska använda solskydd och det är avgörande för att skydda huden från UV-skador och hudcancer. Oavsett om du väljer fysikaliskt eller kemiskt solskydd är det viktigaste att du faktiskt använder det och kommer ihåg att återapplicera ofta vid sol och bad.  Se också till att undvika dom lite sämre solskyddsfilter och kombinera ditt SPF med en hudvårdsrutin som stödjer dess effekt och är säker för din hud! PS: har du haft med dig ditt solskydd till stranden förra sommarn så tycker jag du ska kasta det solskyddet och köpa ett nytt inför i år då det har varit uppvärmt och ingredienserna kan ha blivit dåliga. 

Vill du ha hjälp att hitta rätt solskydd för din hudtyp eller hudtillstånd? Kontakta mig på Instagram: aiskin.nu eller via mail info@aiskin.nu så ska jag hjälpa dig att hitta rätt!